top of page

Schematerapi i Stockholm

2 copy.png

Schematerapi är en möjlighet för dig som vill förstå och förändra grundläggande tankemönster och känslomässiga reaktioner. Till skillnad från många andra terapiformer bygger schematerapi på ett nära samarbete över lång tid mellan dig och terapeuten. Det är därför viktigt att du hittar en terapeut som känns rätt för dig. 

 

Terapigruppen erbjuder en trygg och personlig kontakt där vi tillsammans arbetar för att skapa varaktiga förändringar i ditt mående. Hör av dig till oss för schematerapi i Stockholm.

Vad är schematerapi?

Schematerapi är en relativt ung behandlingsform som syftar till att förstå och hantera känslomässiga behov som inte blivit mötta tidigare i livet. När sådana behov förblir ouppfyllda riskerar vi att omedvetet agera på sätt som får negativa konsekvenser, till exempel konflikter i relationer eller stark självkritik. Målet med schematerapi är att bryta dessa ohjälpsamma mönster och utveckla mer hälsosamma sätt att tänka, känna och agera.

Schematerapi fokuserar på djupt inrutade mönster av tankar och känslor – så kallade ”scheman” – vilka ofta tar form under barndomen. Olika problem kan uppstå när dessa scheman är maladaptiva, det vill säga missanpassade och ohjälpsamma. Maladaptiva scheman kan jämföras med ett sår. Exempelvis kan:

 

  • En person som upplevt stark kritik under uppväxten kan utveckla ett ”defekt och skam-schema”, vilket leder till ständig självkritik och rädsla för avvisning i vuxenlivet.

  • En person som inte fått bekräftelse som barn kan utveckla ett ”känslomässig försummelse-schema”, där hen förväntar sig att ingen förstår eller uppfyller hennes känslomässiga behov.

Rityta 2 kopia_edited.png

Schematerapi bryter onda spiraler

Våra reaktioner på intränade, maladaptiva scheman, så kallade copingstrategier, kan aktivera olika modes, vilka är tillfälliga tillstånd som påverkar hur vi mår och beter oss. När dessa modes blir långvariga skapas ett lidande som kan ta sig uttryck i exempelvis relationsproblem, ångest eller nedstämdhet. 

 

Målet med schematerapi är att bryta den onda spiralen som uppstår mellan maladaptiva scheman, copingstrategier och modes, och ersätta den med mer hjälpsamma sätt att tänka, känna och agera. Till exempel arbetar man med tekniker som rollspel och andra schematerapiövningar.

Affektfokuserad terapi i Stockholm_edited.jpg

 Hur går schematerapi till?

Ofta, men inte enbart, används schematerapi för att behandla långvariga psykologiska problem. Metoden har visat goda resultat vid behandling av personlighetsstörningar eller karaktärsdrag som orsakar svårigheter och lidande. Schematerapi kan även vara till hjälp vid depression, ätstörningar och missbruk med mera. Det är vanligt att behandlingen pågår under en längre tid, ibland flera månader eller år. 

Under schematerapin arbetar man bland annat med att:

Identifiera och omforma maladaptiva scheman

Här lär sig klienten varifrån dessa mönster kommer och hur de kan förändras, vilket lägger grunden för att inte längre automatiskt falla in i destruktiva modes. Genom ökad medvetenhet och konkreta strategier får de verktyg att aktivt välja nya, mer konstruktiva sätt att hantera sina reaktioner och beteenden.

Skapa mer hjälpsamma copingstrategier

I stället för att fastna i ohjälpsamma reaktionsmönster utvecklar klienten mer konstruktiva sätt att hantera motgångar. Det innebär att identifiera vilka copingstrategier som är i spel och medvetet ersätta dem med flexibla och fungerande lösningar.

Bromsa schema-drivna beteenden

När ett schema aktiveras kan man hamna i invanda, destruktiva mönster som skapar problem i relationer och vardag. Genom schematerapiövningar och reflektion lär man sig känna igen och bryta dessa automatiska reaktioner.

Frigöra den ”sunda vuxna” delen

En grundläggande strävan i schematerapi är att stärka den del av personligheten som mår bra och kan möta svårigheter på ett moget sätt. Genom att utveckla den ”sunda vuxna” delen får klienten ett större handlingsutrymme att hantera de negativa modes som annars lätt tar över och skapar lidande.

Schematerapi kombinerar olika terapitekniker

Schematerapi är en integrativ behandlingsform, vilket innebär att den kombinerar tekniker och teorier från flera olika terapiskolor, bland annat kognitiv beteendeterapi (KBT), anknytningsteori och psykodynamisk teori.

Kognitiv beteendeterapi (KBT)

Bidrar med konkreta tekniker för att identifiera och förändra negativa tankemönster samt etablera nya och mer hjälpsamma beteenden.

Anknytningsteori

Hjälper till att förstå hur tidiga relationer och anknytningsmönster påverkar vårt sätt att närma oss och lita på andra, vilket är centralt för att läka och förbättra relationer i vuxen ålder.

Psykodynamisk teori

Lägger fokus på omedvetna processer och tidigare erfarenheter som fortfarande kan påverka individens beteende och känslor. Denna insikt ger möjlighet att bearbeta tidiga sår och skapa en mer stabil självbild.

Det är viktigt att du hittar rätt terapeut

Schematerapi är en lång och personlig terapiform. Därför är relationen mellan klient och terapeut mycket viktig. Du behöver känna dig trygg och ha tillit till din terapeut. En bra schematerapeut skapar en miljö där du känner dig hörd, förstådd och respekterad. Ta dig tid att boka ett förutsättningslöst första samtal för att se om ni har rätt kemi och om terapeutens arbetssätt stämmer överens med dina behov och förväntningar.
 

Vi på Terapigruppen har lång erfarenhet av schematerapi och arbetar alltid utifrån varje klients unika situation och mål. Vill du veta mer eller boka en tid? Hör gärna av dig till oss.

Våra terapeuter inom schematerapi

IMG_8881 kopia.JPG

Sara Haavisto

Sara är legitimerad psykoterapeut i Kognitiv beteendeterapi (KBT) med inriktning schematerapi.

IMG_8895 kopia.JPG

Isabella Rudolph

Isabella är legitimerad psykoterapeut utbildad vid Karolinska Institutet med inriktning KBT (Kognitiv Beteendeterapi).

IMG_2382.jpg

Malin Elmell

Malin är legitimerad psykoterapeut med utbildning i compassionfokuserad terapi,  KBT,  schematerapi och psykodynamisk terapi.

IMG_8879 kopia.JPG

Emilie Persson

Emilie är utbildad samtalsterapeut i Kognitiv beteendeterapi (KBT) - , och affektfokuserad  terapi (AFT). 

bottom of page