Att få tillgång till KBT i Stockholm behöver inte vara svårt, men det kan vara bra att veta vilka alternativ som finns och hur du kommer i kontakt med rätt behandlare. Terapigruppen erbjuder KBT med forskningsbaserade behandlingar som syftar till långsiktig förbättring av ditt mående. Vi finns både på mottagning och online.

Vad är KBT?
Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en av världens vanligaste och mest undersökta psykoterapiformer. KBT går ut på att förändra ohjälpsamma tankemönster och inlärda, ohjälpsamma beteenden för att klienten ska må bättre psykologiskt. KBT utgår från att:
-
Psykologiska problem delvis bottnar i ohjälpsamma tankemönster.
-
Psykologiska problem delvis bottnar i inlärda, ohjälpsamma beteenden.
-
Människor kan lära sig mer hjälpsamma strategier för att lindra symtom och fungera bättre i vardagen.
KBT kan bedrivas både individuellt och i grupp, antingen på plats eller på nätet. KBT innehåller flera olika strategier, till exempel exponeringsterapi och beteendeaktivering. Målet är att du ska utveckla mentala verktyg som du kan tillämpa i din vardag för varaktiga förbättringar i ditt mående.

Tillämpningsområden för KBT
Breda vetenskapliga underlag tyder på att KBT ger goda effekter vid behandling av flera olika problem, däribland depression, ångestsyndrom, fobier, social ångest och beroende.
Andra diagnoser och tillstånd som KBT används för att behandla inkluderar:
-
Tvångssyndrom (OCD)
-
Panikångest
-
Stress
-
Separationsångest
-
Relationsproblem
-
Dysmorfofobi (BDD)
-
Sömnsvårigheter
-
PTSD
-
Ätstörningar
-
Bristande självkänsla

Mentala verktyg som KBT ger dig
För att ge en varaktig förbättring i vardagen lägger KBT stor vikt vid att utveckla praktiska, mentala verktyg. Dessa verktyg hjälper klienten att bättre förstå och hantera sina tankar, känslor och beteenden. Med de mentala verktygen är målbilden att du ska:
-
Kunna effektivare identifiera och omtolka negativa tankefällor
-
Få enklare att bryta ohjälpsamma beteenden
-
Kunna minska känslomässigt obehag
-
Stärka din problemlösningsförmåga och coping-strategier
-
Öka den egna självständigheten och självmedkänslan


KBT mot smärta och sjukdom
KBT används också för att hjälpa personer med långvariga hälsotillstånd, exempelvis kroniska sjukdomar och smärta. Även om KBT-behandlingen inte kan bota de fysiska symtomen kan den bidra till att klienten hanterar dem på ett bättre sätt och förbättrar sin livskvalitet. Sjukdomar som KBT används för att behandla inkluderar:
-
PMS/PMDS
-
IBS
-
Kronisk smärta
-
Trauma
Hur går en KBT-behandling till?
KBT-behandlingar är aktiva, strukturerade och tidsbegränsade. Det betyder att klient och KBT-terapeut samarbetar under en avgränsad tidsperiod med tydliga mål och regelbundna övningar. Ofta innebär KBT-behandlingen att klienten är aktiv både under och mellan sessionerna genom olika hemuppgifter och övningar.
Exempel på hemuppgifter och övningar kan vara att föra dagbok, meditera eller att gradvis utsätta sig för rädslor. Genom att stegvis närma sig situationer eller stimuli som väcker obehag minskar man sin rädsla och skapar nya, hjälpsamma strategier. Exakt hur en KBT-behandling går till beror på klientens besvär och önskemål.
Målet med KBT-behandling
Ett huvudmål med KBT är att klienten ska lära sig hantera sina problem på ett mer konstruktivt sätt och på sikt bli sin egen terapeut. Även om vissa svårigheter inte försvinner helt kan man genom nya mentala verktyg och insikter lindra obehag, höja livskvaliteten och bättre hantera de problem som kvarstår.

Fördelar med KBT
Flexibel terapimetod
KBT är en flexibel terapimetod som kan anpassas för att behandla en rad olika besvär. Genom en individuell bedömning säkerställer terapeuten att metoden passar klientens specifika behov. Den anpassningsbara strukturen gör det möjligt att fokusera på det som är mest relevant för varje individ.
Ökar självhjälpsförmågan
KBT lär ut konkreta färdigheter som klienten kan fortsätta använda även efter avslutad behandling. Därför fungerar KBT ofta som en långsiktig investering i bättre psykisk hälsa och ökad självhjälpsförmåga.
Kort behandling med snabba resultat
Jämfört med andra terapiformer, som till exempel psykodynamisk terapi, kan KBT ofta genomföras på kortare tid. Många klienter upplever märkbara förbättringar redan efter några veckor, vilket i sin tur kan öka motivationen att fullfölja behandlingen.
KBT fokuserar på dig här och nu
I stället för att gräva djupt i det förflutna lägger KBT tonvikten vid nuvarande utmaningar och hur man kan lösa dem, vilket kan vara det bästa alternativet för vissa tillstånd.
KBT kan utformas för olika behov
Den tydliga strukturen gör att KBT kan erbjudas i flera olika format, till exempel i grupp, via böcker eller online, vilket gör terapiformen mer tillgänglig och anpassningsbar för olika behov och preferenser. KBT är en av de vanligaste terapiformerna online.
Lika effektivt som medicin vid vissa tillstånd
Forskning visar att KBT i många fall kan vara lika verkningsfull som läkemedelsbehandling. Behandlingseffektiviteten mäts vanligtvis genom att jämföra förbättring i symtom och livskvalitet mellan grupper som får KBT, läkemedel eller andra typer av insatser.

Hur gör du för att få hjälp?
Vägen till hjälp kan se olika ut beroende på var du bor och vilken vård du har tillgång till. KBT i primärvården är ett vanligt alternativ, men väntetiderna kan ibland vara långa. KBT på nätet blir en allt mer förekommande lösning som kan gå snabbare och ibland vara billigare, men det är inte alltid den bästa lösningen. I vissa regioner krävs remiss från en läkare för att få tillgång till KBT, medan du i andra kan göra en egenanmälan direkt till en mottagning, en så kallad egenremiss.
Eller så kan vi hjälpa dig.
Terapigruppen kan hjälpa dig
Oavsett om du föredrar samtal online eller på plats erbjuder Terapigruppen en bred kompetens med lång erfarenhet av KBT och andra behandlingsmetoder. Våra legitimerade och erfarna terapeuter arbetar med både akuta och långvariga besvär och anpassar behandlingen efter dina personliga behov och mål.
Vill du veta mer om hur Terapigruppen kan stötta dig?
Våra terapeuter inom KBT i Stockholm

Sara Haavisto
Sara är legitimerad psykoterapeut i Kognitiv beteendeterapi (KBT) med inriktning schematerapi.

Isabella Rudolph
Isabella är legitimerad psykoterapeut utbildad vid Karolinska Institutet med inriktning KBT (Kognitiv Beteendeterapi).

Malin Elmell
Malin är legitimerad psykoterapeut med utbildning i compassionfokuserad terapi, KBT, schematerapi och psykodynamisk terapi.

Emilie Persson
Emilie är utbildad samtalsterapeut i Kognitiv beteendeterapi (KBT) - , och affektfokuserad terapi (AFT).